Littekentherapie

Aan ieder litteken gaat een wond vooraf. Normaal gesproken zal het fysiologische proces van de wondgenezing bij gezonde en gunstige omstandigheden leiden tot een “mooi” en niet verkleefd litteken. Een aantal zaken kunnen dit echter in de weg staan en op grond daarvan kan huidtherapeutische behandeling geïndiceerd zijn. Na een trauma door een ongeval of operatie kunnen littekens overblijven die pijnlijk zijn, jeuken, dikker worden of verkleefd raken aan het onderliggende weefsel.

Door middel van massagetechnieken kan een verkleefd litteken van de onderhuid losgemaakt worden. Als het litteken hierdoor soepeler wordt, zal de doorbloeding in de directe omgeving van het litteken gestimuleerd worden en de stofwisseling verbeteren. Hierdoor kan vermindering van jeuk, pijn, roodheid en verdikking optreden.

Littekenmassage bij een atrofisch litteken:

Het doel van de massage is om de doorbloeding rondom het litteken en in het litteken zoveel mogelijk te verbeteren. Door een goede doorbloeding wordt ook de huid rondom het litteken beter gevoed, waardoor het litteken steviger wordt en het niveauverschil met de huid vermindert. Ook eventuele pijn wordt vermindert. Er worden speciale handgrepen gebruikt die speciaal op de doorbloeding en het herstel van de cellen zijn gericht. Om een goed resultaat te krijgen moet deze massatechniek vaak worden herhaald.

Littekenmassage bij een hypertrofisch litteken:

Om een hypertrofisch litteken te verminder is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te starten met de behandeling. In een later stadium is er nog wel verbetering te krijgen, maar het remmen van de ontwikkeling en de eventuele verdere groei van het litteken is dan veel moeilijker. Het doel van de massage is om het litteken soepeler te maken en een betere doorbloeding. In het begin mag het litteken zelf niet behandeld worden, maar alleen de huid eromheen. Het litteken moet eerst een paar weken herstellen.

Littekenmassage bij brandwonden:

Bij brandwonden moet de huid heel licht gemasseerd worden. Dit omdat elke trekbeweging die je aan de huid geeft, bepaalde cellen beïnvloeden die een negatieve invloed op het litteken kunnen hebben. Ook deze massage moet vaak herhaald worden. Doordat er zo zacht gemasseerd wordt werkt deze massage ook pijn verminderend. Wanneer het litteken ‘goed’ genezen is kan er wat steviger gemasseerd/gemobiliseerd worden. Met deze methode wordt geprobeerd om het litteken losser van de onderlaag te krijgen, waardoor het minder trekkerig aanvoelt. Als de huid soepeler is, wordt de huid ook beweeglijker, en wordt het litteken minder pijnlijk. Ook bij deze massage wordt eerst de huid om het litteken gemasseerd, voordat er meteen met het litteken begonnen wordt. Ook dit heeft te maken met het herstel van het litteken.

Oorzaak littekens

  • Na trauma, ongeluk
  • Brandwonden
  • Operaties
  • Als gevolg van ontsteking
  • Door krabben

Behandeling

  • Littekenmassage
  • Camouflagetherapie
  • Glycolzuurpeeling
  • Microdermabrasie
  • Siliconenpleisters