De zon is heerlijk, we genieten er allemaal van en willen geen seconde missen…

Wat zijn de voordelen van de zon:

Ze maakt ons blij, helpt ons om een mooi kleurtje te krijgen, is goed voor bepaalde huidaandoeningen (psoriasis, eczeem..), zorgt voor de aanmaak van vitamine D (goed voor botten en tanden) en de zon doet ons ontspannen.

De zon kan ook schadelijk zijn voor onze huid

We moeten bewust zijn van de schade die de zon op lange duur aan onze huid kan aanrichten.

De zon kan huidverbranding geven, zorgt voor een snellere huidveroudering (rimpels), kan leiden tot oogbeschadiging (bij teveel rechtstreekse zon op de ogen) en op de lange duur kan overmatig zonlicht leiden tot huidkanker.

De zon is immers niet enkel schadelijk op het strand. Alle buitenactiviteiten kunnen schade aan de huid veroorzaken. Dus wees op je hoede! Want naast het zonnen op het strand, doen we ook nog aan vele andere buitenactiviteiten, zoals sporten, tuinieren, barbecueën, de auto wassen… Dan zonnen we eigenlijk onbewust en ook hier is ‘verstandig zonnen’.

Bij bepaalde activiteiten zoals sporten moeten we zeker voldoende aandachtig zijn, want bij transpireren is de zonnecrème immers vlugger ingewerkt en moet en moeten we ons regelmatiger dan anders insmeren. Ook mensen die dagelijks buiten werken, moeten voldoende aandacht besteden aan de gezondheid van hun huid.

Bij langdurig werken of genieten in de zon worden we blootgesteld aan een grote hoeveelheid zonlicht die schadelijk kan zijn voor onze huid.

Tips voor verstandig zonnen  [button url=”http://preventie.kwfkankerbestrijding.nl/verstandig-zonnen/Pages/tips-om-kans-op-huidkanker-te-verkleinen.aspx” class=”button” size=”small” color=”golden” target=”_self” lightbox_content=”” lightbox_description=””] KWF [/button] met een aantal tips ben je reeds op de goede weg om verstandig te zonnen.

  1. Draag een goede zonnebril met UVA- en UVB bescherming. Wanneer de ogen te lang worden blootgesteld aan zonlicht dat weerkaatst op water, zand… kan een ontsteking worden veroorzaakt van het hoornvlies en oogbindvlies. Om dit te voorkomen is een goede zonnebril nodig met volledige UV-protectie. De UV-protectie staat dan ook vermeld op de glazen.

   Een korte uitleg over UltraViolette straling

  • UV A-stralen komen het meest voor. Ze doen de huid sneller bruinen, maar die gebruinde teint is echter van korte duur. Vooral de UV A-stralen zijn verantwoordelijk voor huidveroudering.
  • UV B-stralen doen de huid traag bruinen, maar de kleur houdt langer. UVB-stralen hebben we nodig voor de aanmaak van vitamine D, maar deze stralen zijn ook de oorzaak van zonnebrand. Huidkanker is vooral toe te schrijven aan UVB- straling, zie de button KWF,
  • UVC-stralen zijn uiterst gevaarlijk voor de huid en de ogen, maar worden geblokkeerd door de ozonlaag.

2. Neem een zonnecrème met een factor die aangepast is aan jouw huidtype.

[button url=”https://beautystudiovictoria.nl/shop/hannah-sun-perfection/” class=”button” size=”small” color=”golden” target=”_self” lightbox_content=”” lightbox_description=””] hannah Sunperfection SPF 10,15 & 30 [/button]

  • Smeer je in, tenminste 15-30 minuten, voor je naar buiten gaat.
  • Kies producten met zowel een UVA- als een UVB-filter.
  • Mijd zonneproducten van vorige jaren, deze zijn niet meer zo effectief. 1 jaar na opening, te veel blootstelling aan de zon gaat de qualiteit van het product verloren en kan men niet meer op het UV-filter vertrouwen.

3. Lig niet te ‘bakken’ in de zon, maar beweeg liever.

Zo krijg je telkens een andere invalhoek van de zon op je huid en is de kans op verbranding drie keer kleiner. Zoek vooral de schaduw op.